Mikrobiom samansetning og metabolske vegar i grunne og djupe periodontale lommer

Denne studien undersøkjer samansetninga av bakteriar i tannkjøttlommer hos eldre vaksne i 70-årene.

Studien undersøkjer korleis det samfunnet av mikroorganismar i tannkjøttlommer er forskjellig i grunne og djupe periodontale lommer. Forskarane identifiserte betydelege forskjellar ikkje berre i den mikrobielle samansetninga, men også i de funksjonelle eigenskapane til dei mikrobielle samfunna. Djupe lommer, som ofte er forbundet med periodontitt, hadde økt førekomst av sjukdomsframkallande bakteriar, mens grunne lommer viste en meir variert mikrobiell profil med funksjoner knytt til helse og homeostase.

Disse funna framhevar den stedsspesifikke karakteren til periodontal sjukdom og antydar at mikrobielle samfunn kan variere betydeleg i både samansetning og funksjon avhengig av lokal sjukdomstilstand – sjølv innan same munn. Studien gir verdifull innsikt i dei økologiske endringane som følger med periodontitt, og peiker på moglegheita for målretta diagnostikk og behandling. Å forstå dei mikrobielle dynamikkane er viktig, ikkje berre for å forbetre behandling av periodontal sjukdom, men også for å utforske samanhengar mellom oral og systemisk helse.

Les artikkelen her

Artikkelforfattarar:

Jale Moradi, Ellen Berggreen, Dagmar F. Bunæs, Anne Isine Bolstad og Randi Jacobsen Bertelsen